14/12/11

Ηλιακοι θερμοσιφωνες


Ηλιακοί θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος ή ανοικτού;

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται σε 2 κατηγορίες, ανάλογα με το κύκλωμα κυκλοφορίας του θερμαινόμενου μέσου:

α) Ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος: με απευθείας θέρμανση του νερού χρήσης (το θερμαινόμενο μέσο είναι το ίδιο το νερό χρήσης).


β) Ηλιακοί θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος: με έμμεση θέρμανση του νερού χρήσης (το θερμαινόμενο μέσο είναι το αντιψυκτικό υγρό - κυκλοφορεί σε ξεχωριστό "κλειστό" κύκλωμα το οποίο, μέσω εναλλάκτη θερμότητας, θερμαίνει εξ επαγωγής το νερό χρήσης, δηλαδή χωρίς να αναμειγνύεται το αντιψυκτικό υγρό με το νερό).

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι φθηνότεροι και απλούστεροι, παρουσιάζουν όμως κάποια προβλήματα, ιδιαίτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες (παγετούς) γιατί παγώνει το νερό των σωληνώσεων και είναι πιθανό να σπάσουν αυτές οι σωληνώσεις.
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος είναι βέβαια πιό ακριβοί, αλλά σε περίπτωση παγετού, παρέχουν πλήρη ασφάλεια, λόγω του αντιψυκτικού υγρού υπάρχει στο κλειστό κύκλωμα, το οποίο λόγω της ειδικής σύνθεσής του, δεν παγώνει και προστατεύει με τον τρόπο αυτό τις σωληνώσεις του ηλιακού συλλέκτη.

Οπότε το κύριο κριτήριο για το αν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες που θα επιλέξουμε θα είναι ανοικτού ή κλειστού κυκλώματος, εξαρτάται από την γεωγραφική περιοχή βρισκόμαστε. Αν είμαστε στη Βόρεια Ελλάδα, αν είμαστε σε υψόμετρο και γενικά αν παρουσιάζεται παγετός στην περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες, τότε η ενδεδειγμένη λύση είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου