14/12/11

ηλιακοι θερμοσιφωνες διπλης ή τριπλης ενεργειας



Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, ανάλογα με το πόσες ενεργειακές πηγές μπορούν να εκμεταλλευτούν, διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

α) ηλιακοί θερμοσίφωνες διπλής ενέργειας: ο θερμοσίφωνας εκμεταλλεύεται δύο τύπους ενέργειας, την ηλιακή ενέργεια και το ηλεκτρικό ρεύμα (αν π.χ. έχει συννεφιά και δεν αρκεί η ηλιακή ενέργεια για να ζεστάνει το νερό, ενεργοποιούμε και την ηλεκτρική αντίσταση).


β) ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας: λειτουργεί όπως και ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας, αλλά έχει μια επιπλέον είσοδο (σωλήνωση) για να μπορεί να εκμεταλλευτεί ως θερμαντικό μέσο και το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από τον λέβητα κεντρικής θέρμανσης. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας εγκαθίστανται υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στο οίκημα, υπό την μορφή ξεχωριστών σωληνώσεων (ανά διαμέρισμα εάν πρόκειται για πολυκατοικία) οι οποίες συνδέουν το λεβητοστάσιο με τον χώρο εγκατάστασης του ηλιακού θερμοσίφωνα (ταράτσα ή κεραμοσκεπή).


Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας ενδείκνυνται για περιοχές με πολύ κρύο τον χειμώνα, καθ' ότι ο λέβητας στις περιοχές αυτές λειτουργεί πολύ περισσότερες ώρες από ότι σε άλλες περιοχές όπου ο χειμώνας είναι πιό ήπιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου