14/12/11

ηλιακοι θερμοσιφωνες - πώς λειτουργούν



Ώρες ηλιοφάνειας στην Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι ο ιδανικός τόπος για εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας μέσω των ηλιακών θερμοσιφώνων και της μετατροπής της σε ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ), λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας που έχουμε σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου.
Η ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας διαρκεί περίπου 3.000 ώρες το χρόνο. Η ηλιακή ενέργεια, μας παρέχεται δωρεάν εδώ και 5 δισεκατομμύρια χρόνια... Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι το ιδανικό οικολογικό προϊόν το οποίο μας παρέχει ζεστό νερό, χωρίς να απαιτεί κατανάλωση ενέργειας, χωρίς να προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση και κυρίως χωρίς κόστος.

Πώς λειτουργούν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι συσκευές που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε θερμική. Πρακτικά είναι ένα ηλιακό σύστημα το οποίο αξιοποιεί την ηλιακή ακτινοβολία μέσω των ηλιακών συλλεκτών και παράγει ζεστό νερό.
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες προτιμώνται ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν μεγάλη ηλιοφάνεια. Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα Μεσογειακά κράτη θεωρούνται ιδανικά για χρήση συστημάτων ηλιακής ενέργειας, καθώς υπάρχει ηλιοφάνεια σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι η πιό απλή και γνωστή ηλιακή συσκευή και η λειτουργία του βασίζεται στην εκμετάλλευση δυο φυσικών φαινομένων:
α) στην αρχή του θερμοσιφώνου, βάσει της οποίας επιτυγχάνεται με φυσικό τρόπο χωρίς μηχανικά μέρη (αντλίες κ.τ.λ.), η κυκλοφορία του νερού και
β) στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, βάσει του οποίου γίνεται η εκμετάλλευση της θερμότητας που συλλέγουν οι ηλιακοί συλλέκτες και στη συνέχεια η θέρμανση του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου