14/12/11

ηλιακοι θερμοσιφωνες - σωστος προσανατολισμος


Ηλιακοι θερμοσιφωνες - προσανατολισμός ηλιακού συλλέκτη

Είναι γνωστό ότι όσο πιό κάθετα πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου σε ένα πάνελ ηλιακού θερμοσίφωνα, τόσο πιό μεγάλη θερμότητα αποδίδουν.
Για την Ελλάδα (και γενικά για χώρες του βορείου ημισφαιρίου) ο ηλιακός συλλέκτης πρέπει να έχει νότιο προσανατολισμό και κλίση ίση περίπου με το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής. Αν θεωρήσουμε ότι ο μέσος όρος του γεωγραφικού πλάτους της Ελλάδας είναι 38 μοίρες (Κρήτη 35 μοίρες - Μακεδονία 41 μοίρες), τότε η μέση βέλτιστη κλίση που θα πρέπει να έχουν οι ηλιακοί συλλέκτες είναι 38 μοίρες για βέλτιστη απόδοση όλο τον χρόνο.

Αν μας ενδιαφέρει οι ηλιακοί θερμοσίφωνες να έχουν μεγαλύτερη απόδοση τον χειμώνα, τότε η γωνία κλίσης θα πρέπει να είναι 10-15 μοίρες μεγαλύτερη του γεωγραφικού πλάτους. Αν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες χρησιμοποιούνται μόνο το καλοκαίρι (π.χ. ξενοδοχείο που λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι, εξοχικό σπίτι), τότε  η γωνία κλίσης θα πρέπει να είναι 10-15 μοίρες μικρότερη του γεωγραφικού πλάτους.
Εμπειρικά, κατά τη διάρκεια του μεσημεριού, που ο ήλιος βρίσκεται στο ψηλότερό του σημείο, θα πρέπει, ένα λεπτό αντικείμενο που θα είναι κάθετο στο τζάμι του ηλιακού συλλέκτη (π.χ. μια βέργα) να αφήνει την μικρότερη σκιά.
Με την εφαρμογή των πιό πάνω, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες θα αποδίδουν το μέγιστο αποτέλεσμα και θα παρέχουν πολύ ζεστό νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου